Soczewica, nie dawno przez mnie odkryty wysokobiałkowy zamiennik fasolki. Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Tyle ciekawostek, teraz przejdźmy do dani głównego. Idealne połączenie z rybą i pomidorami. Nawet Krzysztof zjadał, aż mu się uszy trzęsły. Szybkie, bardzo wartościowe danie obiadowe dla całej rodzinki. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 400 g filetu z białej ryby
- 2 cebule mniejsze lub jedna duża
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżego szpinaku
- passata pomidorowa 400 g
- 1/2 szklanki soczewicy
- łyżeczka oregano
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- soczewice gotujemy jak na opakowaniu. W tym czasie możemy opłukać szpinak i posiekać w paseczki. Cebule i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
- Rybę solimy i posypujemy pieprzem ziołowym.
- Pokrojoną cebule wrzucamy na rozgrzaną patelnie wraz z oliwą z oliwek. PO ok 3 min dodajemy czosnek. Następnie umieszczamy rybę i obsmażamy z jednej i drugiej strony chwile (ok. 3 min z każdej strony) Rybę wyjmujemy na talerz
- Na patelni umieszczamy soczewice i passatę pomidorową gotujemy ok 7 min dodajemy szpinak i rybę. Przykrywamy pokrywką na ok 20 min- sprawdzamy aż ryba się zetnie). Od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
- Podawać z ryżem, lub po prostu ze świeżym pieczywem.
SMACZNEGO !!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPolubiłam ostatnio takie dania rybne w innej odsłonie. Podobny przepis znalazłam na https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ i już wielokrotnie go przyrządzałam. Jestem zachwycona bo rybka jest syta, aromatyczna i bardzo smaczna. Czasem warto poszukać nowych inspiracji.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń