Bardzo orzeźwiająca wiosenna sałatka. Musze przyznać, że dzięki jajku jest bardzo syta. Oczywiście jest bardzo zdrowa idealna na wiosenne przeziębienia. Rzodkiewki posiadają liczne wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa są skarbnicą potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu.
Składniki:
- torebka mieszanki sałat
- nieduży brokuł
- pęczek rzodkieweki
- 4 jajka, ugotowane
- oliwa extra vergine, miód i sok z cytryny, sól i pieprz
- 3-4 łyżki pestek dyni(opcjonalnie)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku, drobno startego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta mielonej papryki (wędzonej jeśli mamy)
- sól pieprz do smaku
- Brokuł dzielimy na różyczki. Wstawiamy wodę i do gotującej się wody wrzucamy podzielony brokuł. Gotujemy ok 5 min. Następnie wyciągamy na sitko przelewamy zimną wodę i odstawiamy.
- Jajka gotujemy na twardo ok 4,5 min w zależności od temperatury.
- Sałatę wrzucamy do miski, rzodkiewkę kroimy w plasterki, dodajemy brokuł.
- Przygotowujemy sos z 2 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżęk miodu, łyżki z soku z cytryny, oraz z soli i pieprzu do smaku. Polewamy sałatkę i mieszamy.
- Dodajemy Pokrojone w półksiężyc jajka układamy na wierzchu. Oraz posypujemy pestkami dyni
- Przygotowujemy sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy w miseczce, a następnie polewamy sałatkę przed samym podaniem. Polecam nie wylewać całego sosu tylko postawić z boku i jeśli ktoś będzie chciał sobie dodać trochę sosu, będzie mógł sobie polać już na talerzu. Sam sos idealnie pasuje do kanapek itp.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz