Bardzo wyjątkowy sernik o niespotykanym smaku, który daje rabarbar. Sernik nie jest słodki i co najważniejsze spód jest bezglutenowy. Można zrobić oczywiście zwykły spód na mące pszenne. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
( średnica 25 cm)
Kakaowy spód:
- 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki ( ja użyłam 150 g mąki ryżowej i 75 g mąki orkiszowej)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru lub 1/2 ksylitolu
- 1 budyń waniliowy (w proszku, słodzony) ok. 37 g
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 400 g rabarbaru (4 łodygi)
- 5 łyżek brązowego cukru ( może też być zwykły)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżek wiórek kokosowych
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto, w razie potrzeby zwilżyć dłonie zimną wodą. Z ciasta uformować dwie kulę, trochę ją rozpłaszczyć i włożyć do lodówki.
- Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, włożyć do miski, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Do misy miksera włożyć twaróg, mascarpone, cukier, budyń i cukier waniliowy, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników w jednolite ciasto. Następnie dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników.
- Ciasto wyjąć z lodówki, Większą część rozwałkować i wylepić spód oraz ok. 3 cm boków. Wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypki z cukru i mąki, na wierzch wysypać wiórki kokosowe oraz zetrzeć na tarce resztę kakaowego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostudzeniu można już jeść, ale najlepiej wstawić do lodówki na 1-2 godziny jeśli chcemy aby masa serowa nieco stężała. Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!
Wspaniały,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa jaki pyszyny :)
Usuń