Od bardzo dawna chodziły mi po głowie drożdżówki, szukałam i szukałam, aż znalazłam bardzo ciekawą kompozycję. Postanowiłam zrobić niespodziankę na wycieczkę dla moich znajomych i wyszła śpiewająco. Trochę ją zmodyfikowałam, ale myślę, że jednak z tą kruszonką było by lepsze. Podaje oryginalny przepis ze strony moje wypieki.
Składniki:
(10-11 drożdżówek)
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 300 ml mleka
- 100 g masła, roztopionego
- 1 jajko
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- 2,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (nie ma konieczności obierania)
- 100 g cukru z wanilią
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki wody
- budyń śmietankowy
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10-11 części, każda o wadze około 70 - 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
- Po tym czasie, używając szklanki z szerszym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), do wgłębienia nałożyć ok. 1 łyżki budyniu waniliowego, następnie na budyń wyłożyć łyżkę karmelizowanego rabarbaru.
- Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół). Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wystudzić na kratce.
- Przygotowanie karmelizowanego rabarbaru: Na małą patelnię wysypać cukier, wymieszać z wodą. Podgrzewać (nie mieszając już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodać pocięty rabarbar, imbir, wymieszać. Pogotować do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Zdjąć z palnika, wystudzić.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz