Musze przyznać się, że bałam się czy mi wyjdą i czy będą wszystkim smakować. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Idealne połączenie łagodnych smaków kukurydzy i tuńczyka z pikaną papryczka chilli. Do tego wszystkiego szybkie w przygotowaniu. Przepis znalazłam na stronie filozofia smaku i lekko zmodyfikowałam.
Składniki:
(ok 20 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- puszka kukurydzy
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki słodkie papryki
- jedna papryczka chilli
- szczypiorek
- pietruszka
- 1 małą cebula
- 2 jajka
- 2 szklanki maślanki
- olej do smażenia
- cytryna
- sos czosnkowo-paprykowy: pół szklanki jogurtu naturalnego ząbek czosnku, pół łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz do smaku
- Mąkę proszek do pieczenia, jajka mieszamy na gładka masę, dodajemy maślankę i ponownie mieszamy.
- Kukurydzę i tuńczyka odcedzamy i dodajemy do masy mieszamy łyżką
- cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Patelnie zostawiamy, będziemy na niej smażyć placki
- Usmażona cebulę dodajemy do naszej masy i mieszamy razem z posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. łączymy dokładnie, a następnie dodajemy przyprawy i papryczkę chilli, oczywiście bez pestek.
- Rozgrzewamy olej na patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebule i nakładamy małe placuszki łyżką, smażymy z dwóch stron ok 3-4 min.
- Składniki na sos mieszamy ze sobą podajemy z placuszkami.
- Cytryna można skropić placuszki.
Komentarze
Prześlij komentarz