Szybki i bardzo aromatyczny obiad, wyjątkowa fuzja smaku bazylii z lekko pikantnym kurczakiem. Głównym składnikiem pesto są zielone liście. Są one bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny czyli roślinną formę witaminy A oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Bazylia, czyli główny składnik działa przede wszystkim na układ trawienny oraz nerwowy. Bazylia może być użyta w celu zapobiegania lub przynoszenia ulgi wymiotom i nudnościom.
Składniki:
(2 porcje)
- ok. 200 g makaronu spaghetti
- ok. 150/200 g pesto bezyliowego
- pół opakowania sera fety
- jedna pierś z kurczaka
- mieszanka ziół Toskanii
- suszona bazylia do ozdoby
- sól i pieprz do smaku
- Makaron gotujemy o ok. 2 min krócej niż na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy
- Na patelni smażymy przyprawionego kurczaka w ziołach Toskanii na łyżce oliwy. Ściągamy z patelni, dorzucamy makaron kolejną łyżkę oliwy plus pesto. Wszystko razem mieszamy, a po ok 2-3 min dodajemy kurczaka.
- Rozkładamy na talerze, posypujemy fetą i suszona bazylią.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz