Bardzo szybka i bardzo prosta przyjemność, polecam każdemu, zwłaszcza latem, kiedy mamy ogromny wybór owoców. Zdecydowałam się tutaj na borówki i truskawki, tylko dla tego, że są moimi ulubionymi owocami, ale ty możesz wybrać takie owocem, które ty najbardziej lubisz. Chciałam dodać tylko parę słów o borówkach. Zawiera wiele mikro- i makroelementów, m.in cynk czy też witaminy z grupy B. Jest idealnym produktem dietetycznym, gdyż ma niską kaloryczność. Jest owocem poprawiającym wzrok, regulującym procesy trawienne, są pomocne w walce z pasożytami jelit u dzieci, oraz w walce z miażdżycą.
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 55 g cukru pudru
- 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 300 ml kremówki
- 200 ml mleka
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- dowolne owoce (ok. 0,5 kg)
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na spód muszą, być z lodówki. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko, następnie dodajemy posiekane masło i jedno jajko. Ugniatamy do połączenia składników. Umieszczamy w lodówce na ok. 1h lub w zamrażarce na 30 min.
- W tym czasie owoce obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Odstawiamy
- Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Ciasto wyciągamy, wałkujemy i wyklejamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem ciasto. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku, pieczemy ok 15 min. do zarumienienia się.
- W czasie kiedy nasze ciasto jest w piekarniku przygotowujemy budyń. Do miski wlewamy kremówkę oraz mleko ( może być 500 ml mleka) dodajemy cukier i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko ok. 1/3 porcji w reszcie mieszamy budyń. Kiedy mleko się zagotuje (ciągle mieszamy) dodajemy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliło. Kiedy zgęstnienie ściągamy z gazu.
- Na ciepłą jeszcze tartę wylewamy ciepły budyń i dekorujemy owocami. Można posypać cukrem pudrem, przed samym podaniem.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz