Łosoś- niezwykle pyszna ryba, a do tego wszystkiego niezwykle zdrowa. Łosoś zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z wymienionych pierwiastków jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, drugi zaś korzystnie działa na układ krążenia. Jeśli chodzi o całe danie to przepis znalazłam na Kwestia smaku. Całość idealnie pasuje do siebie, a do tego wszystkiego idealnie pasuje.
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 40 g masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego estragonu i/lub 2 łyżki świeżego posiekanego
- 150 g ryżu arborio na risotto
- 60 ml białego wina
- skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3
- 30 g startego parmezanu
- świeżo zmielony pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Łosoś: - 300 - 400 g filetu z łososia ze skórką
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki oleju roślinnego.
- Łosoś: Filet przekroić na mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem. Odłożyć do zamarynowania. (ok 30 min)
- Risotto cytrynowe: Zagotować bulion , trzymać bulion na małym ogniu podczas gotowania risotta. Do wysokiego garnka włożyć połowę masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 6 minut co chwilę mieszając. Dodać ryż i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać suszony estragon i kurkumę a po chwili wlać wino i odparować gotując przez około 2 - 3 minuty.
- Stopniowo, po pół szklanki dodawać gorący bulion co chwilę mieszając gotować aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu i tak gotować przez około 20 minut aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny). Do ugotowanego ryżu dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę zmielonego białego pieprzu. Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła, starty parmezan i świeży estragon jeśli mamy, wymieszać.
- W czasie gdy gotujemy risotto smażymy łososia: pożyć go na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Przełożyć na talerz i zdjąć skórkę, odwrócić stroną bez skórki do góry.
- Risotto wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć łososia, udekorować cząstkami limonki, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zielonymi listkami.
SMACZNEGO !!
W sumie najfajniejsze jest to, że właśnie łososia możemy przygotować na wiele różnych sposobów i on nigdy się nie znudzi. Ja również uwielbiam używać łososia z https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż mam pewność, że jest on świeży oraz oczywiście pyszny.
OdpowiedzUsuń