Musze powiedzieć, że nie mam pojęcia dlaczego to ciasto nazywa się 3 bit, bo jak on nie smakuje, co nie zmienia fakty, że jest bardzo pyszny, myślę, że bardziej smakował by jak 3 bit gdyby zamiast śmietany była roztopiona czekolada. Słodki kajmakowy spód i lekki śmietankowy wierzch, coś niesamowitego. Jest trochę czasochłonne mimo tego, że bez pieczenia, ale przygotowywanie warstw zajmuje trochę czasu, ale warto spróbować, idealny do popołudniowej kawki. Przepis znalazłam tutaj
Składniki:
- 500 g herbatników
- 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła (miękkiego)
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
- 1 cukier wanilinowy
- 2 opakowania fix-u do śmietany
- 50 g ciemnej czekolady
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich, pekan, migdałów
Sposób wykonania:
- Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) zagotować (ma kipieć), wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie rózgą. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą).
- Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
- Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
- W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod koniec dodać fix-y. Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
- Migdały posiekać, posypać wierzch ciasta, następnie zetrzeć czekoladę i posypać kakao.
- Chłodzić 2-3 godziny w lodówce
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz