Nie jestem wielka fanka babek, ale co tradycja to tradycja, na wielkanocnym stole musi być. Tym razem postanowiłam, zrobić babkę, którą robią wszyscy u mnie w pracy i muszę powiedzieć, że nawet mnie zaskoczyła, z dodatkiem czekolady była idealna. Drugim powodem, dla którego chciało się ją jeść był unikatowy kształt.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 1/4 kostki masła
- 8 jajek
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- sok z jednej cytryny
- Masło rozpuścić, przestudzić, następnie zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do puszystej masy dodajemy żółtka , miksujemy.
- Dodać sok z cytryny, mieszamy wszystko razem, następnie dodajemy kwaśną śmietanę.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do ciasta wymieszać.
- Białka ubijamy na sztywną piane i dodajemy do naszej masy, mieszamy szpatułką.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz