Przejdź do głównej zawartości

Masło orzechowe i masło czekoladowe

Od pewnego czasu jestem ogromną fanką masła orzechowego, jedyne co mnie zniechęca do ciągłego kupowania, to skład który czytam na słoiczkach. Trudno mi znaleźć taki, który nie zawiera oleju palmowego lub ogromnej ilości soli, dlatego postanowiłam zrobić go sama. Okazało się, że jest to chyba najprostszy przepis. Przy okazji robienia masła orzechowego postanowiłam zrobić krem czekoladowy. Oba przepisy nie zajęły mi więcej, niż 30 min w sumie.  Jeśli chodzi o smak masła orzechowego nie różni się niczym od tych kupowanych w sklepie. Z kolei krem czekoladowy smakuje wyjątkowo wykwintnie. 
 

Masło orzechowe:

400g orzeszków ziemnych niesolonych ( jeśli ktoś lubi solone to lepiej później dodać soli, niż kupować takie gotowe). Wszystko wrzucamy do malaksera i blendujemy, od czasu do czasu robimy przerwę ponieważ sprzęt się szybko nagrzewa. Początkowo masło będzie wyglądało raczej jak piasek, ale nie należy się poddać i blendujemy dalej, aż do powstania konsystencji masła,jeśli ktoś preferuj można dodać łyżkę oliwy, ale nie jest to konieczne, chyba, że ktoś preferuje konsystencje bardziej płynną np. do ciasta. Właściwie to już wszystko, a nie mówiła że bardzo proste :).

Krem czekoladowy:
  • dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany
  • łyżka naturalnego kakao 
  • łyżka miodu 
Awokado obieramy kroimy na mniejsze kawałki, banan również kroimy na plasterki dodajemy kakao i miód i wszystko blendujemy, do momentu połączenia się wszystkich składników. Idealnie pasuje do wafli ryżowych lub naleśników. Oto mamy kolejny nie skomplikowany, pyszny przepis. 


SMACZNEGO !!   

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...