Od pewnego czasu jestem ogromną fanką masła orzechowego, jedyne co mnie zniechęca do ciągłego kupowania, to skład który czytam na słoiczkach. Trudno mi znaleźć taki, który nie zawiera oleju palmowego lub ogromnej ilości soli, dlatego postanowiłam zrobić go sama. Okazało się, że jest to chyba najprostszy przepis. Przy okazji robienia masła orzechowego postanowiłam zrobić krem czekoladowy. Oba przepisy nie zajęły mi więcej, niż 30 min w sumie. Jeśli chodzi o smak masła orzechowego nie różni się niczym od tych kupowanych w sklepie. Z kolei krem czekoladowy smakuje wyjątkowo wykwintnie.
Masło orzechowe:
400g orzeszków ziemnych niesolonych ( jeśli ktoś lubi solone to lepiej później dodać soli, niż kupować takie gotowe). Wszystko wrzucamy do malaksera i blendujemy, od czasu do czasu robimy przerwę ponieważ sprzęt się szybko nagrzewa. Początkowo masło będzie wyglądało raczej jak piasek, ale nie należy się poddać i blendujemy dalej, aż do powstania konsystencji masła,jeśli ktoś preferuj można dodać łyżkę oliwy, ale nie jest to konieczne, chyba, że ktoś preferuje konsystencje bardziej płynną np. do ciasta. Właściwie to już wszystko, a nie mówiła że bardzo proste :).
Krem czekoladowy:
- dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany
- łyżka naturalnego kakao
- łyżka miodu
Awokado obieramy kroimy na mniejsze kawałki, banan również kroimy na plasterki dodajemy kakao i miód i wszystko blendujemy, do momentu połączenia się wszystkich składników. Idealnie pasuje do wafli ryżowych lub naleśników. Oto mamy kolejny nie skomplikowany, pyszny przepis.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz