Przejdź do głównej zawartości

al'a Shoarma


Pieczarki- przyjaciel naszych włosów
Mówiono Ci, że pieczarki nie mają żadnych wartości odżywczych ?? Mylili się, gdyż mają naprawdę dużo wartości odżywczych, które poprawiają stan twoich włosów, czyli witamin z grupy. Zawierają również nie małą grupę minerałów np. fosfor, miedź i żelazo.

Składniki:
przepis na 4 osoby.
  • 2 filety z kurczaka (można zastąpić innym mięsem np. piersi z indyka)
  • 25 dag sera żółtego 
  • 30 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule 
  • 2 małe papryki ( żółta i czerwona)
  • przyprawy( sól, papryka ostra i słodka, carry, pieprz)
  • szczypiorek 
  • olej
Sposób przygotowania :
  1. Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski przysypujemy przyprawami głównie carry ( nie należy żałować tej przyprawy) skrapiamy olejem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  2. Pieczarki i cebule kroimy w plasterki, a pozbawioną nasion paprykę w paseczki. Ser ścieramy na tarce.
  3. Pieczarki smażymy na oleju. Gdy puszczą sok, dodajemy cebule i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż warzywa się zarumienią. 
  4.  Na drugiej patelni podsmażamy mięso, przekładamy do warzyw. Posypujemy serem i posiekanym szczypiorkiem, podgrzewamy do momentu roztopienia sera.
  5. Podajemy z frytkami, pieczonym ziemniaczkami i sałatą :)
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...