Przejdź do głównej zawartości

Krem z groszku

Groszek cukrowy- nieprzyjaciele cholesterolu !!
Niewielka ilość, niewiele kalorii, a tak wiele witamin znajdziemy w tych zielonych kuleczkach m.in.  A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Jako ciekawostkę dodam, że znajdziemy w nim również kwas nikotynowy, który świetnie sprzyja redukcji cholesterolu. 



Składniki:
(dla 4-5 osób)
  • opakowanie mrożonego groszeku lub jedna puszka
  • 3-4 małe serki topione śmietankowe ( np. trójkąty) lub jedna śmietanka 250 ml do zup ( będzie zdrowsza troszkę ;) )
  • 2 kostki rosołowe 
  • cebula
  • 2  łyżki masła
  • przyprawy do smaku( ja dałam pieprz, zioła prowansalskie, szczypta soli)


Sposób przygotowania: 
  1. Przygotowujemy bulion z 2 kostek rosołowych. ok 1,5 l 
  2.  Smażymy, na 2 łyżkach masła cebule jak ssię lekko zeszkli wrzucamy groszek chwile podgrzewamy.
  3.  Następnie wlewamy bulion. Jeśli masz bulion z rosołu jak najbardziej go możesz wykorzystać. Pamiętaj, że kostki rosołowe są słone wiec nie dosalaj za dużo  !!!
  4. Dodajemy 3 trójkątne topione serki lub wlej śmietankę 
  5. Gotujemy, aż groszek będzie miękki, wszystko blendujemy, przyprawiamy do smaku.
  6. Ja podałam z grzankami z chleba pełnoziarnistego z suszonymi pomidorami. 

SMACZNEGO ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...