Przejdź do głównej zawartości

Placki cukiniowo-ziemniaczane ze szpinakiem

Cukinia-  idealna do odkwaszania organizmu
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii 
jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, oraz pozytywnie wpływa na procesy trawienne. W 100g tego zielonego przysmaku jest tylko 16 kcal. 



Składniki:
dla około 4 osób.

  • ok. 700 g obranych ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cebula mała lub pół 
  • szklanka mąki 
  • tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny, przyprawa meksykańska
  • olej
    Szpinakowy wierzch:
  • szpinak
  • pomidory suszone
  • czosnek
  • cebula
  • olej spod pomidorów
  • ser feta ok 100g ( według uznania)

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obieramy i surowe trzemy na drobne oczka, odsączamy wodę z ziemniaków.
  2. Obieramy cukinie i trzemy na większe oczka, dodajemy do ziemniaków, dodaj pokrojoną drobno cebule- nie za wiele, żeby nie zdominowała smaku. 
  3. Następnie wsypujemy mąkę, jajka, mleko (ostrożnie,żeby ciasto nie było za luźne, jeśli tak będzie dodaj mąki.) Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie. 
  4. Placki lekko podsmażamy, w środku będą surowe, odsączamy na ręcznikach papierowych tłuszcz i układamy na blasze. Pieczemy ok 15 min w 150-160 stopniach
  5. Sałatka szpinakowa: kroimy cebulę i podsmażamy na oleju z pomidorów, dodajemy szpinak, na samym końcu wrzuć do szpinaku pokrojone pomidory i wszystko razem mieszamy. Solimy i pieprzymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ( nie należy go dodawać za wcześnie bo nada goryczy potrawie oraz straci wszystkie swoje właściwości lecznicze).
  6. Potrawę podajemy razem i dodajemy kilka małych kosteczek sera fety, do smaku. 
SMACZNEGO !!
korzystałam z tego przepisu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó