Przejdź do głównej zawartości

Tarta Szpinakowa

Suszone pomidory-  działanie przeciwnowotworowe
Zawierają likopen, w znacznie większej dawce niż pomidory świeże, dlatego mają działanie antynowotworowe. W składzie znajdziemy również witaminę C, która zwiększa nasz odporność.


Składniki:
składniki na 4 porcje ( wychodzą dwie tarty)
  • 200g chudego twarogu 
  • 150g margaryny
  • 200g mąki
  • 6 jajek
  • pęczek szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • 5-7 suszonych pomidorów
  • opakowanie sera fety
  • 200 ml śmietany ( ja dałam 18%, ale można też 30%)
  • 2 ząbki czosnku 
  • małą cebula
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Z twarogu, mąki i margaryny (można dodać miękkiego masła), jednego jajka zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1h lub do zamrażalnika na 30 min. Można również zrobić zwykłe ciasto na tartę.
  2. Następnie rozwałkować na dwa placki, i wylepić formy na tartę (ja używam formę do tarty i jedną małą tortownice). Podziurkować widelcem i włożyć na ok. 20-30 min do piekarnika na 180 stopni.
  3. Na maśle zeszklić cebulkę dodać szpinak i pod koniec smażenia dodać czosnek, oraz doprawić solą i pieprzem.
  4. Masę szpinakową rozłożyć na podpieczonej na złoty kolor tarcie, dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz parę pomidorów (można pokroić w na drobne paseczki lub w całości)
  5. Jajka zmiksować ze śmietaną i zalać całość.
  6. Następnie wstawić do piekarnika na 30 min na 180 stopni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó