Przejdź do głównej zawartości

Zapiekana kasza jaglana

Kasza jaglana- najlepsza metoda zwalczania wirusów
Oprócz właściwości antywirusowych,  zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Zawiera mało skrobi , za to dużo pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. 




Składniki:
porcji na 5 osób

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 500g mięsa mielonego 
  • mały słoik przecieru pomidorowego
  • 100g startego sera żółtego
  • 150g pieczarek 
  • jedna duża cebula
  • papryka zielona
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:
  1. Kasze ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. 
  2. Cebule kroimy drobno i smażymy na łyżce oleju. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Gdy mięso będzie już gotowe doprawiamy solą i pieprzem, i przesypujemy do żaroodpornego naczynia. 
  3. Paprykę kroimy w kostkę smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy jeszcze 5 min. Następnie przesypujemy do naczynia, w którym jest mięso.
  4. Ugotowaną kasze wrzucamy na patelnie razem z 4 łyżkami przecieru pomidorowego, oraz z tymiankiem. Dodajemy ok 5 łyżek wody i smażymy na patelni jeszcze 5 min. Kiedy kasza będzie juz gotowa wsypujemy do naszycia żaroodpornego. Wszystko razem mieszamy i przysypujemy startym żółtym serem.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.  
Korzystałam z tego przepisu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...