Przejdź do głównej zawartości

Kremowa zupa pomidorowa

400 ml tej zupy zawiera tylko 160 kcal, zawiera około 7 g tłuszczów, białka 5 g, cholesterolu 10 mg. Jest bogatym źródłem witaminę  A , która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, oraz ma pozytywny wpływ na naszą skórę, oraz zawiera witaminę C która zapobiega krwawieniu dziąseł, oraz jest przeciwutleniaczem.




Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 główki czosnku
  • 2 x 500 ml pasaty pomidorowej 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 kostka rosołowa
Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną cebule, gotuj aż będzie miękka około 4 min od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia cebuli dodaj świeżo wyciśnięte ząbki czosnku i smaż ok. 1 min mieszając.
  2. Dodaj pasaty, przecier pomidorowym oraz dodaj rozpuszczoną kostkę rosołową w około 1,5 l wody. Doprowadź do zagotowania i zmniejsz gaz, gotuj ok.15 min okazjonalnie mieszając.
  3. Odlej kubek zupy i dodaj do niego śmietanę oraz wszystkie przyprawy, wlej całość do garnka z zupą, wymieszaj dokładnie. Następnie zblenduj całą zupę na jednolity krem. Gotuj zupę jeszcze 15 min. Nie wolno doprowadzić do zagotowania zupy! Najlepiej podawać z makaronem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...