Przejdź do głównej zawartości

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Tuńczyk- Wystarczy go jeść raz w tygodniu a zachowasz zdrowie i slim figurę 
Powszechnie wiadomo, że wszystkie ryby zawierają kwas omega-3, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Jedząc tuńczyka kontrolujemy swoją wagę, gdyż 85 g tej ryby zawiera tylko 106 kcal. Jest bogaty w w potas,a ubogi w sód, co pozwala obniżać ciśnienie krwi. Pamiętaj wybieraj tuńczyka w sosie własnym !!


Składniki: 
( 4 porcje)

  • 300 g makaronu 
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach (200 g)
  • 1 puszka posiekanych pomidorów w sosie pomidorowym (400 g)
  • suszone zioła: bazylia, oregano (znacząca ilość)
  • puszka fasoli
  • 200 ml  śmietany kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
  1. Wstawić wodę na makaron, i ugotować go według instrukcji.
  2. W tym samym czasie rozgrzać masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażyć na średnim płomieniu na złocisty kolor.
  3. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, smażyć, mieszając do momentu, kiedy uzyska ciepłą temp, dodać pomidory z puszki. Dodać po łyżeczce przypraw( Można dodać również inne ulubione.) 
  4. Fasole odsączyć polać zimną wodą i dodać do tuńczyka.
  5. Wlać śmietankę, wszystko wymieszać, żeby się nie przypalało. Doprowadzić do zagotowania i gotować na średnim płomieniu ok. 5 min., aby sos lekko się zredukował.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Makaron ułożyć na talerzu polać sosem ( sos będzie gęsty) i posypać parmezanem, można również na wierzchu posypać ziołami prowansalskimi. 

SMACZNEGO!!  

Korzystałam z tego przepisu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó