Przejdź do głównej zawartości

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Szpinak- polecany osobą odchudzającym się.
Zawiera dużą ilość kwasu foliowego oraz żelaza, jednak żelazo nie przyswaja się zbyt dobrze ponieważ blokują go szczawiany. Jest polecany palacz i biernym palaczom gdyż zmniejsza ryzyko raka płuc.  Szpinak reguluje przyswajanie tłuszczu oraz przyrost masy mięśniowej.


Składniki:
ok. 4 porcje 
  • 1 paczka świeżego młodego szpinaku (250 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 ml słodkiej śmietany 18%
  • ½ łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 pierś z kurczaka 
  • olej do usmażenia kurczaka
  • sól, pieprz
Składniki na makaron:
ok. 4 porcje
  • 300g mąki
  • 3 duże jajka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Makaron wyrobić w rękach i pociąć na paseczki lub zrobić w specjalnej maszynie do robienia makaronu, można oczywiście użyć makaronu z paczki. 
  2. W tym czasie szpinak umyć, obrać z grubszych ogonków.
  3. Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na złoty kolor. Odstawić 
  4. Na dużej patelni rozpuścić masło i z blanszować na nim szpinak, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, roztarte w palcach zioła, śmietankę i dusić całość przez chwilę. 
  5. Dodać przysmażonego kurczaka oraz utarty ser mozzarella. 
  6. Całość dusić, aż ser się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  7. Podawać z makaronem


SMACZNEGO ! 

Korzystałam z tego przepisu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...