Przejdź do głównej zawartości

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Szpinak- polecany osobą odchudzającym się.
Zawiera dużą ilość kwasu foliowego oraz żelaza, jednak żelazo nie przyswaja się zbyt dobrze ponieważ blokują go szczawiany. Jest polecany palacz i biernym palaczom gdyż zmniejsza ryzyko raka płuc.  Szpinak reguluje przyswajanie tłuszczu oraz przyrost masy mięśniowej.


Składniki:
ok. 4 porcje 
  • 1 paczka świeżego młodego szpinaku (250 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 ml słodkiej śmietany 18%
  • ½ łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 pierś z kurczaka 
  • olej do usmażenia kurczaka
  • sól, pieprz
Składniki na makaron:
ok. 4 porcje
  • 300g mąki
  • 3 duże jajka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Makaron wyrobić w rękach i pociąć na paseczki lub zrobić w specjalnej maszynie do robienia makaronu, można oczywiście użyć makaronu z paczki. 
  2. W tym czasie szpinak umyć, obrać z grubszych ogonków.
  3. Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na złoty kolor. Odstawić 
  4. Na dużej patelni rozpuścić masło i z blanszować na nim szpinak, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, roztarte w palcach zioła, śmietankę i dusić całość przez chwilę. 
  5. Dodać przysmażonego kurczaka oraz utarty ser mozzarella. 
  6. Całość dusić, aż ser się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  7. Podawać z makaronem


SMACZNEGO ! 

Korzystałam z tego przepisu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó