Przejdź do głównej zawartości

Walentynkowe kruche ciastka

Zbliżają się Walentynki, więc jeśli ktoś by szukał, czegoś łatwego i szybkiego serdecznie polecam. Dodatkowo potrawa zawiera dwa afrodyzjaki. Pierwszym z nich jest kakao, które zawiera dużo cynku, drugim zaś wanilia, której zapach sprawia, że człowiek czuje się błogo. 

Składnik:
( 15 ciasteczek, podwójnych)
  • 250 g mąki 
  • 1 laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100g cukru pudru
  • 125g masła miękkiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • kilka łyżek marmolady lub dżemu

Sposób wykonania:

  1. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i końcem noża wyskrobujemy nasionka. Mieszamy je z cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i palcami rozcieramy, aż powstaną grudki. 
  2. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier z wanilią i zagniatamy ciasto, tylko do momentu, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. 
  3. Z ciasta formujemy  dwie kulę,  do jednej dodajemy kakao, obie lekko spłaszczamy dłonią, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki, lub 30 min do zamrażalnika.
  4. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4mm, wycinamy foremką serca (lub inne kształty). W połowie ciastek na środku wycinamy małe gwiazdki ( lub inne np. serduszka).
  5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. 
  6. Po przestudzeniu ciasteczka bez dziurek smarujemy lekko marmoladą, sklejamy z ciasteczkami z dziurką. Można obsypać cukrem pudrem. 
SMACZNEGO !!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...