Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe muffinki z kremem śmietankowym i czekoladowymi serduszkami

Kolejne walentynkowe pyszności.
Powszechnie wiadomo, że czekolada jest najlepszym afrodyzjakiem. Czekolada zawiera liczne substancje, które wykazują działanie psychoaktywne. Należą do nich fenyloetyloamina, anandamin, teobromina i kofeina. Substancje te powodują wzrost stężenia neuroprzekaźników w mózgu (miedzy innymi serotoniny, zwanej hormonem szczęścia), co odczuwamy jako poprawę nastroju. Czekolada pozwala także zmniejszyć uczucie stresu i ma działanie antydepresyjne.


Składniki:
 na muffinki:
(20 sztuk)
  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki oleju
  • mały słoik marmolady malinowej
  • 1 ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 na krem:
  • 250 ml kremu mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g cukru waniliowego
 na czekoladowe serduszka:
  • 100 g słodkiej lub gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
 czekoladowych serduszek:
  1. Rozpuścić, czekoladę w kąpieli wodnej.  Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego i uciąć jak najmniejszy otwór. Na foli spożywcze wyciskać  serduszka, najlepiej, żeby były grube łatwiej będzie się odklejać. Włożyć serduszka do zamrażalnika, im dużej tym lepiej ale min. 1h.
Sposób przygotowania muffin:
  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
  2. W drugiej wymieszaj składniki mokre (oprócz dżemu). Następnie połącz wszystko ze sobą.
  3. Foremki do muffin  wypełnij ciastem do połowy. Nałóż dżem i przykryj ją resztą ciasta.
  4. Piecz muffiny w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.
Sposób przygotowania kremu :

  1. Wlać śmetane kremówkę i serek mascarpone zmiksować dodać w trakcie mieszania cukier i cukier waniliowy. 
  2. Kiedy krem będzie sztywny, przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na chłodne już muffinki. 
  3. Następnie udekorować serduszkami i przechowywać w chłodnym miejscu, żeby serduszka się nie rozpuściły. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó