Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe pucharki z sorbetem malinowym

Sorbet malinowy - najzdrowsze lody 
W owocach malin są kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych - potas, magnez, wapń, żelazo. Jeśli natomiast chodzi o sorbet to powoduje przyspieszenie metabolizmu, gdyż organizm potrzebuje więcej energii do ogrzania. 

Składniki:
4 zestawy 
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady 
  • mrożone maliny 
  • 250 ml serka mascarpone
  • 250 ml kremówki 
  • serduszka cukrowe 
  • 2 banany
  • łyżka oliwy 
Sposób wykonania:
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, Odstawiamy na bok. Balony dmuchamy do niewielkich rozmiarów. Kiedy czekolada będzie już chłodna, należy umyć balony, dokładnie wytrzeć i posmarować je delikatnie oliwą. Wkładamy balony do miski z czekolada i dokładnie obtaczamy, następnie robimy kleksa na papierze i układamy na nim ociekający od czekolady balon. Bardzo ważne jest, żeby na balonie znajdowała się gruba warstwa czekolady. Następnie wszystkie balony na desce wkładamy do zamrażalki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy balony i delikatnie nacinamy balony, żeby powietrze pomału uchodziło. Zostawiamy same czekoladowe miseczki. 
  2. Następnie robimy sorbet, do blendera wrzucamy mrożone maliny i dwa banany. Blendujemy na gładką masę. Wkładamy  do lodówki.
  3. Na samym końcu przygotowujemy krem, do miksera wrzucamy serek mascarpone i śmietanę miksujemy na sztywną masę. Można tutaj również użyć zwykłą bitą śmietanę 
  4. Wszystko następnie wkładamy do czekoladowych pucharków i ozdabiamy cukrowymi serduszkami, lub  innymi to już według gustu. 
  5. Do czekoladowych pucharków możesz dodać, owoce lub lody według gustu. 
SMACZNEGO !!      


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó