Przejdź do głównej zawartości

Faszerowana cukinia

Cukinia- lekko strawne warzywo
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Szczególnie polecana osoba jedząca dużo cytrusów i mięsa, gdyż ma działanie odkwaszające. 

Składniki :
(dla 2 osób)
  • 2 cukinie 
  • 300g mięsa mielonego
  • 150 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 małą cebula
  • 1 łyżeczka bazylii, słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • szczypta soli, pieprzu, bazylii
  • łyżka oliwy
Sposób wykonania:
  1. Cukinie kroimy na pół i wydrążamy środek, przyprawiamy szczyptą bazylii soli i pieprzu. 
  2. Mięso mielone przyprawiamy i mieszamy z cebulą drobno pokrojoną, następnie na łyżce oliwy podsmażamy mięso ok. 5-7 min, i przekładamy do  dużej miski. 
  3. Następnie pieczarki kroimy w drobną kostkę i również podsmażamy, ok 3-4 min na tej samej patelni. Całość przesypujemy do miski z mięsem, dodajemy połowę sera i mieszamy wszystko razem z przecierem i przyprawami.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopnii. Cukinie układamy na folii i faszerujemy. Na sam koniec posypujemy na wierzchu pozostałym serem. Najlepiej piec na termoobiegu, jeśli ser będzie się spiekał przykryć folią. 
  5. Podawać od razu po przygotowaniu.

SMACZNEGO !!   

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...