Przejdź do głównej zawartości

Gulasz wołowy z fasolą i guinnessem

Fasola-  bogata wapń, potas i fosfor
Fasola zawiera 22% białka czyli więcej niż mięso (12-13%). Fasola zawiera lekkostrawną skrobie i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Należy pamiętać, że fasoli nie powinny jeść kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz starsze osoby gdyż powoduje wzdęcia i gazy.

Składniki:
(4-6 porcji)
  • 750 g mięsa wołowego (gulaszowego, rostbefu, antrykotu, łopatki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • świeżo zmielony czarny pieprz (około 1/2 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
  • 100 g boczku, gotowanego lub surowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego
  • 1 puszka (440 ml) piwa ciemnego Guinness
  • 5 łyżek syropu/soku z czarnej porzeczki
  • około 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku, w zależności od tego jak słony był bulion)
  • 2 puszki (razem 800 g) czerwonej lub czarnej fasoli
Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Wymieszać mąkę z czarnym pieprzem, kardamonem i papryką i w tej mieszance obtoczyć mięso. Rozgrzać dużą patelnię lub garnek żaroodporny, wlać olej i obsmażać dokładnie, partiami, na złoty kolor. Mięso odkładać na talerz.
  2. Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. W innym małym garnku zagotować bulion z połową piwa i sokiem z czarnej porzeczki.
  3. Na patelnię po mięsie włożyć boczek i obsmażać przez około 3 minuty, dodać cebulę i razem smażyć przez 1 minutę, dodać czosnek i smażyć przez 1/2 minuty. Wlać drugą połowę piwa i zagotować.
  4. Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i jednocześnie podgrzewać na dużym ogniu: boczek z cebulą i piwem, obsmażone mięso, gorący bulion z połową piwa. Doprawić solą. Zagotować. Przykryć i gotować przez około 2 godziny na minimalnym ogniu (można też piec w piekarniku w 160 stopniach C).
  5. Fasolę odcedzić na sitku i opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do gulaszu i gotować jeszcze przez około 30 minut lub do miękkości mięsa.
  6. Gulasz możemy gotować na gazie lub piec w piekarniku. Możemy obsmażać mięso na patelni i przekładać do garnka lub od razu wszystko robić w garnku z grubym dnem lub garnku żaroodpornym.
Korzystałam z tego przepisu



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó