Przejdź do głównej zawartości

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Arborio i vialone – odmiana ryżu średnioziarnistego.
Po ugotowaniu ryż jest wilgotny, nabiera kremowej konsystencji. Nadaje się do risotta, paelli, zup, gołąbków i deserów. Ważne jest również to, że ryż nie zawiera glutenu. Ryż dostarcza do organizmu węglowodany złożone, które powinny być podstawowym źródłem energii. 

Składniki:
( dla 5 osób)
  • 200 g ryżu Arborio
  • 200 ml białego winA
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 2 małe cebule
  • 250 g pieczarek
  • koperek
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej
  • tymianek
  • papryka słodka

Sposób wykonania:
  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść z błonek. Następnie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W misce umieść kurczaka wlej 3 łyżki oleju, dopraw całość solą, pieprzem, papryką i tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
  3. Pieczarki dokładnie umyj i obierz, pokrój w cienkie plasterki.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. koperek drobno posiekaj.
  6. Rozgrzej patelnię bez użycia tłuszczu. Na gorącą wrzuć kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika.
  7. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju i wrzuć pieczarki dopraw solą, duś aż wyparuje cała woda, pod koniec wsyp 2-3 łyżki koperku.
  8. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju i wrzuć cebulę. Gdy będzie średnio zeszklona dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i ryż. Całość smaż do momentu aż ryż nabierze lekko białego koloru.
  9. Następnie powoli dolej do ryżu ok. pół szklanki bulionu. Gdy bulion wyparuje dolej połowę trochę wina, a gdy ono wyparuje wlej bulion. Czynność powtarzaj w ten sam sposób, aż się skończy.
  10. Gdy ryż będzie już miękki dodaj 50 g masła w małych porcjach
  11. Dodaj kurczaka i grzyby, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó