Przejdź do głównej zawartości

Indyk pod chrupiącą pierzynką

Mięso z indyka- Świetne dla osób odchudzających się.
Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal. Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo. Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu.

Składniki:
(ok. 5-6 porcji)
  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti.
  • 100 g masła,
  • 1/2  cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki  mąki,
  • 300 g piersi z indyka pokrojonego w kostkę,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • kostka rosołowa,  
  • 100 g mrożonego groszku,
  • sól, pieprz, 
  • szklanka bułki tartej lub bułki tartej PANKO,
  • 150 g tartego sera,
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2-3 łyzki oliwy 
Sposób wykonania:
  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Indyka pokrój w kostek włożyć do miski, wlać oliwę i dodać paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
  3. W czasie gdy mięso będzie w lodówce gotujemy makaron, tak jak na opakowaniu.
  4. Po około 15 min wyciągamy mięso i wrzucamy na rozgrzana patelnię, kiedy mięso będzie już gotowe odstawiamy.
  5. Na innej patelni wrzucamy  50 g masła, kiedy się rozpuści dodajemy pokrojona w piórka cebule, i smażymy do miękkości, następnie dodajemy posiekany czosnek, całość oprószyć mąką, i mieszać całość jeszcze przez 3 min.
  6. Rozpuść kostkę w wrzącej wodzie i dodaj po trochu do do cebuli następnie dodać śmietanę ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia zmniejszyć ogień i poczekać aż zgęstnieje. Doprawić sola i pieprzem.
  7. Następnie dodać indyk i wymieszać dokładnie dodać groszek. 
  8. Makaron przelać zimna wodą i wrzucić do żaroodpornego naczynia, przelać następnie indyka , całość wymieszać to razem.
  9. 50 g masła rozpuścić w mikrofalówce dodać ser żółty oraz bułkę tarta wymieszać całość i wysypać na makaron z indykiem dokładnie pokrywając całą zapiekankę.
  10. Piec przez 30 min, lub do zbrązowienia wierzchu.    
SMACZNEGO !!

korzystałam z tego przepisu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó