Przejdź do głównej zawartości

Kiełbasa z fasolą

Czosnek- Lider wśród roślin leczniczych.
Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Czosnek bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego – przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. 


Składniki:
(ok. 4 porcje)
  • 3 łyżki oliwy do smażenia,
  • 6 kiełbasek wieprzowych np. frankfurterek,
  • 6 ząbków czosnku,
  • cukinia, 
  • puszka fasoli białej,
  • puszka fasoli czerwonej, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa do skropienia potrawy, 
  • 6 łyżek posiekanego koperku, 
  • puszka pomidorów w puszce,  
Sposób wykonania:
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone na pół  frankfurterki, opiekamy ze wszystkich stron, aż zmiękną i zbrązowieją.
  2. Zdejmujemy je z patelni, na tą samą patelnie wrzucamy 3 ząbki czosnku i smażymy na małym ogniu. Gdy zmięknie dorzucamy pokrojoną w plasterki cukinie.
  3. Fasole odsączamy i płuczemy zimną wodą, następnie wrzucamy do cukinii gdy ta lekko zmięknie, a na końcu dodajemy kiełbaski.Całość smażymy na patelni ok 5 min, doprawiamy solą i pieprzem (należy pamiętać, że frankfurterki są słone !!)
  4. Po 5 min ściągamy całe ząbki czosnku z patelni.
  5. Wlewamy nasze pomidory z puszki i dodajemy przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek. Gotujemy ok 3 min  dodajemy koperek mieszamy, doprawiamy do smaku. 
  6. Na koniec dodajemy kilka kropel oliwy.
  7. Najlepiej podawać z ryżem lub kaszą kuskus. 
SMACZNEGO !!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...