Przejdź do głównej zawartości

Domowy pasztet drobiowy

Wątróbka drobiowa- Jest wskazana dla osób trenujących.
To doskonałe źódło żelara, gdyż w 100 g wątróbki znajdziemy aż 10 mg. Oprócz żelaza zawiera również cynku i miedzi, Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Osobom cierpiącym na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, szczególnie zalecana jest wątroba wieprzowa, natomiast osobom z niedokrwistością wynikającą z niedoboru kwasu foliowego – wątróbka z kurczak.



Składniki:
  • 1 kurczak lub kura (ok 1,5-2kg)
  • 0,8kg  boczku
  • 0,5kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia

Sposób wykonania:
  1.  Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju, na patelni dodać 2 duże cebule pokroić na ćwiartki, podsmażyć , razem z wątróbką .
  2. Ugotować mięso i warzywa do miękkości.
  3. Ugotowane mięso, warzywa, podsmażoną wątróbkę, podsmażoną cebulę przekręcić przez maszynkę (najlepiej na sitku do mielenia maku).
    *Polecam również zrobić trochę inaczej na pczątku zmielić surowe mięso, a następnie je ugotować razem z warzymy. Tyle tylko, że należy warzywa wrzucić wcześniej gdyż będą się dłużej gotowac niz mięso. Dotyczy tylko mięsa, wątróbe zrób normalnie, jak wyżej opisałam.
  4. Do powstałej masy dodać 3 całe jajka, 1/2szkl kaszy manny, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników (najlepiej ręcznie). 
  5. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wywaru z gotowanego mięsa i ponownie wymieszać.
  6. Masę mięsną wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec ok 60-80 min w temperaturze 170 stopni C.
Korzystałam z tego przepisu

SMACZNEGO!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó