Przejdź do głównej zawartości

Domowy pasztet drobiowy

Wątróbka drobiowa- Jest wskazana dla osób trenujących.
To doskonałe źódło żelara, gdyż w 100 g wątróbki znajdziemy aż 10 mg. Oprócz żelaza zawiera również cynku i miedzi, Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Osobom cierpiącym na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, szczególnie zalecana jest wątroba wieprzowa, natomiast osobom z niedokrwistością wynikającą z niedoboru kwasu foliowego – wątróbka z kurczak.



Składniki:
  • 1 kurczak lub kura (ok 1,5-2kg)
  • 0,8kg  boczku
  • 0,5kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia

Sposób wykonania:
  1.  Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju, na patelni dodać 2 duże cebule pokroić na ćwiartki, podsmażyć , razem z wątróbką .
  2. Ugotować mięso i warzywa do miękkości.
  3. Ugotowane mięso, warzywa, podsmażoną wątróbkę, podsmażoną cebulę przekręcić przez maszynkę (najlepiej na sitku do mielenia maku).
    *Polecam również zrobić trochę inaczej na pczątku zmielić surowe mięso, a następnie je ugotować razem z warzymy. Tyle tylko, że należy warzywa wrzucić wcześniej gdyż będą się dłużej gotowac niz mięso. Dotyczy tylko mięsa, wątróbe zrób normalnie, jak wyżej opisałam.
  4. Do powstałej masy dodać 3 całe jajka, 1/2szkl kaszy manny, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników (najlepiej ręcznie). 
  5. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wywaru z gotowanego mięsa i ponownie wymieszać.
  6. Masę mięsną wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec ok 60-80 min w temperaturze 170 stopni C.
Korzystałam z tego przepisu

SMACZNEGO!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...