Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z budyniem

Bardzo smaczne i proste drożdżówki, nie są suche i nie są za słodkie, po prostu idealne. To były moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane drożdżówki i naprawde wyszły super. 


Składniki:
( 12 sztuk)
  • 3,5 szklanki mąki
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • na lukier: 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżeczek wody 
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
Sposób wykonania:
  1. Mąkę przesiać, dodać drożdże, mleko, jajko, żółtka i cukier oraz olejek waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie delikatnie podsypując mąką. 
  2. Na koniec wgnieść w ciasto rozpuszczone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut. 
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok 1h. 
  4. Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu, ale używając tylko 1,5 szklanki mleka. I nie za wcześnie, żeby był jeszcze ciepły gdy będziemy go nakładać na nasze ciasto.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. 
  6. Z każdej części formować prostokąt, naciąć nożem(z tego przepisu kożystałam i tutaj jest pokazane jak zawijać drożdżówki), wyłożyć budyń, przełożyć boki na krzyż, wkładając w rozcięcia. 
  7. Uformowane bułeczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach. 
  8. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać lekko cukrem waniliowym, 
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175ºC przez ok.20 minut. Bułeczki muszą być rumiane. Lekko przestudzone i polukrować.

SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó