Przejdź do głównej zawartości

Mazurek kajmakowy

Mazurek- Sam pomysł na to ciasto pochodzi najprawdopodobniej ze wschodu, skąd dotarł do Polski razem z Turkami. Niektórzy uważają, że ciasto pochodzi jednak z Mazowsza, jako że jego nazwa pochodzi od słowa Mazur ‘ - czyli dawniej mieszkaniec Mazowsza.


Składniki:
( blacha 25x25)
  • 300 g mąki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
Masa kajmakowa:
  • 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki 30 %
  • 10 łyżek cukru
  • 60 g masła
  • esencja waniliowa
  • marmolada lub dżemu 
  • migdały do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać przez sitko, posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.
  2. Schłodzić w lodówce przez ok. 45 minut. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować.
  3. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. 
  4. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek również cieńko posmarować. 
  5. Masa kajmakowa: Mleko lub śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią. Gotować stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia.
  6. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować.

Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...