Przejdź do głównej zawartości

Szwarcwaldzki sernik

Idealny na każdą okazję, jest lekko słodkiwy, a za razem orzeźwiający. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Ser jest bardzo puszysty i aksamitny. Naprawde polecam go zrobić jest trochę innowacyjną formą zwykłego sernika na zimno. 

Składniki:
(tortownica o średnicy 21 cm)

Spód:
  • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego
Masa serowa:
  • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 15 g żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny 
  • 1/4 szklanki wody, wrzącej ( potrzebne do żelatyny w proszku)
Galaretka i owoce:

  • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
  • 300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Sposób przygotowania:

Spód:
  1. Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Można również wczesniej rozpuścić masło w mikrofali.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Masa serowa:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).
  2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. Jeśłi używamy żelatyny w listkach, należy ją zamoczyć w wodzie i pozostwić od 5-10 min ( należy wczesniej przeczytać instrukcji przygotowania takiej żelatyny), następnie włożyć do mikrofali na 10 s na najniższą moc lub poprostu rozpuścić w kąpieli wodnej.
     UWAGA NIE NALEZY ZAGOTOWAC ŻELATYNY PONIEWAŻ TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI!!!
  3. W misie  umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Zanim wlejemy żelatyne nalezy dodac do niej łyżkę naszego sera, dla zahartowania !! Nalezy ją dodawać do sera bardzo powoli (Jeśli jednka powstaną gródki można rozpuścić żelatyne z serem w kapieli wodnej.)
  4. W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.
  5. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
Galaretka:
  1. Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. (Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki)
  2. Pozostawić do stężenia na kilka godzin.
Korzystałam z przepisu z książki:
"Moje wypieki i desery"

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó