Przejdź do głównej zawartości

Tarta z tuńczykiem i groszkiem

Zielony groszek-  Te małe zielone kuleczki sa niezwykle zdrowe, mozna je juz wrowadzać do diety dziecka juz po 6 miesiącu.Zawiera w swoim składzie: węglowodany 17%, białko 7%, witaminy z grupy B, A, C, E,  potas, fosfor, żelazo, cynk, wapń, magnez, kwas foliowy, błonnik. Wpływa na układ pokarmowy (żołądek, wątroba), skórę, wzrok, poprawia cerę. 


Składniki na spód :
  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • łyżka ziół prowansalskich 
Składniki na farsz:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • szklanka mrożonego zielonego groszku 
  • 250 g pieczarek 
  • 200 ml kwarnej śmietany 
  • kulka mozzareli 
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyzka oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Spód: Masło posiekaj z mąka jak  najdłużej się da nożem.Dodaj żółtka, wyrabiacie i do idealnego połączenia się składników dodajecie odrobinę wody i zioła. Gdy otrzymamy odpowiednią, zwarta konsystencję, natychmiast kończymy wyrabianie. Owijamy w folie i wkłądamy do lodówki na 1h. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Forme do tarty wykładamy ciastem, wyrównujemy np. szklanka i nakłówamy widelcem. Wkadamy do piekarnika na 10-15 min aż będzie miec złoty kolor. Wyciągamy i lekko studzimy.
  2. Farsz: Na spód układamy tuńczyka, pieczarki smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zielony groszek. Całość przekładamy na tuńczyka w osobnej misce mieszamy smietane, przyprawy i  jajka wylewamy na tartę na wierzchu posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. 
SMACZNEGO !!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...