Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka brokułowa z kurczakiem

Brokuły- szybko oczyszcza organizm z toksyn 
Wszystko to dzięki dużej zawartości błonnika, witaminy C i magnezu. Kolejne warzywo, które broni nas przed rakiem. Dba o nasze oczy i pozytywnie wpływa na nasz system nerwowy. 

Składniki:
  • penne pełnoziarnisty
  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • brokuł
  • 200 ml śmietany ( 18%)
  • parmezan starty ok 100 g
  • przyprawy ( ja dodałam do kurczaka : przyprawę do kurczaka, paprykę słodka i ostro, majeranek, sól pieprz, a do śmietany i jajka : zioła prowansalskie) 
  • jajko 
  • 1 łyża oliwy

Sposób przygotowania:

  1. makaron gotujemy al dente z niewielką ilością soli, brokuły myjemy, obieramy w małe różyczki i wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy na półtwardo.
  2. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, marynujemy je w , papryce czerwonej ostrej i słodkiej, majeranku, przyprawie do kurczaka, pieprzu, i szczypcie soli z dodatkiem oliwy. Wkładamy na 30 min do lodówki 
  3. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie brokuły i kurczaka. Całość delikatnie mieszamy
  4. Sos przygotowujemy następująco: rozbijamy w misce jedno jajko, wlewamy 200 ml śmietany dodajemy starty parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i  ziołami prowansalskimi .
  5. Polewamy sosem naszą zapiekankę i na wierzch posypujemy parmezanem.
  6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut
SMACZNEGO !!

Korzystałam z tego przepisu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...