Przejdź do głównej zawartości

Zupa brokułowa

Brokuły- jest zdrowszym i wartosciowszym kuzynem kalafiora, ma wiele kozystnych właściwości na nasz organizm, ale to innym razem, dzisiaj napisze kilka słów o leczniczym działaniu brakułów na stawy.Wzmacniaja i uelatyczniaja nasze stawy, dzieki dużej zawartości witaminy C, która zwiększa wytwarzanie kolageniu, który odpowiada za budowę chrząstki, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.


Składniki:
(5 porcji )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • średnia cebula
  • 2 główki czosnku 
  • łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • jeden brokuł 
  • 750 ml wywaru z warzyw lub poprostu jedna kostak rosołowa rozpuszczona w 750 ml wody
  • 500 ml mleka nisko procentowego (1%)
  • 2 łyżki mąki 
  • 100 g sera tartego typu cheddar 
  • łyżeczka soli plus do smaku 
  • łyżeczka pieprzu plus do smaku 
Sposób przygotowania:
  1. Olej rozgrzej w garnku do zupy, Dodaj cebule i gotuj ją ciągle mieszając mieszając, aż będzie miekka i lekko sie zeszkli. Dodaj przecisnięty przez praskę czosnek i gotuj jeszcze z 30s-1min, ciągle mieszając żeby czosnek sie nie przypalił. 
  2. Wlej bulion i dodaj brokuły, gotuj chwile, a nastepnie dodaj gałke muszkatołową, sól i pieprz, zmniejsz palnik do połowy, przykryj i zostaw na 15-20 min, aż brokuły zmiękkną.
  3. W tym czasie w mniejszym garnku rozmieszaj mleko i mąkę. Podgrzej ciągle mieszając na małym ogniu. Gotuj tak długo, aż zgęstnieję i dodaj połowe porcji sera, wymieszaj i odstaw z kuchenki. 
  4. Kiedy brokuły będą już miekkie zblenduj całość na głatko. Do garnka z mlekiem i serem dodaj po jednym kupku i wymieszaj, powtórz tak z 2-3 razy, następnie całość po mału wlej do garnka ciągle mieszając, uważająć  aby  zupa się nie zwarzyła. 
  5. Dopraw i gotuj jeszcze z 5-10 min na małym ogniu. 
  6. Przed podaniem posyp resztą sera. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...