Przejdź do głównej zawartości

Zupa brokułowa

Brokuły- jest zdrowszym i wartosciowszym kuzynem kalafiora, ma wiele kozystnych właściwości na nasz organizm, ale to innym razem, dzisiaj napisze kilka słów o leczniczym działaniu brakułów na stawy.Wzmacniaja i uelatyczniaja nasze stawy, dzieki dużej zawartości witaminy C, która zwiększa wytwarzanie kolageniu, który odpowiada za budowę chrząstki, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.


Składniki:
(5 porcji )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • średnia cebula
  • 2 główki czosnku 
  • łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • jeden brokuł 
  • 750 ml wywaru z warzyw lub poprostu jedna kostak rosołowa rozpuszczona w 750 ml wody
  • 500 ml mleka nisko procentowego (1%)
  • 2 łyżki mąki 
  • 100 g sera tartego typu cheddar 
  • łyżeczka soli plus do smaku 
  • łyżeczka pieprzu plus do smaku 
Sposób przygotowania:
  1. Olej rozgrzej w garnku do zupy, Dodaj cebule i gotuj ją ciągle mieszając mieszając, aż będzie miekka i lekko sie zeszkli. Dodaj przecisnięty przez praskę czosnek i gotuj jeszcze z 30s-1min, ciągle mieszając żeby czosnek sie nie przypalił. 
  2. Wlej bulion i dodaj brokuły, gotuj chwile, a nastepnie dodaj gałke muszkatołową, sól i pieprz, zmniejsz palnik do połowy, przykryj i zostaw na 15-20 min, aż brokuły zmiękkną.
  3. W tym czasie w mniejszym garnku rozmieszaj mleko i mąkę. Podgrzej ciągle mieszając na małym ogniu. Gotuj tak długo, aż zgęstnieję i dodaj połowe porcji sera, wymieszaj i odstaw z kuchenki. 
  4. Kiedy brokuły będą już miekkie zblenduj całość na głatko. Do garnka z mlekiem i serem dodaj po jednym kupku i wymieszaj, powtórz tak z 2-3 razy, następnie całość po mału wlej do garnka ciągle mieszając, uważająć  aby  zupa się nie zwarzyła. 
  5. Dopraw i gotuj jeszcze z 5-10 min na małym ogniu. 
  6. Przed podaniem posyp resztą sera. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó