Przejdź do głównej zawartości

Bułki razowe ze słonecznikiem

Słonecznik-  jest rewelacyjnym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego. Ziarna słonecznika są bogatym źródłem magnezu - królem minerałów, a więc pomagają w walce ze stresem, zarówno z jego natężeniem, jak i wywoływanymi skutkami. Tak więc słonecznik powinien zostać włączony do diety osób żyjących w permanentnym stresie czy tych, które piją dużo kawy, gdyż ta wypłukuje z organizmu magnez. Warto również podjadać ziarna słonecznika np. przed egzaminami czy po prostu wtedy, gdy zmuszeni jesteśmy do wytężonej pracy intelektualnej.
Składniki:
(8-9 bułek)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • ok. 1 ½ szklanki wody
  • 15g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki słonecznika
  • ½ szklanki słonecznika do obtoczenia
  • 1 łyżeczka soli.
Sposób wykonania:
  1. Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dolewamy oliwę i następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk.
  2. Jeśłi używamy suchych drożdży dodajemy je na sam koniec. 
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30–40 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, następnie formujemy je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat możemy posmarować delikatnie oliwą. Tniemy ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
  5. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Przed włożeniem bułek do piekarnika na jego dno wsypujemy pół szklanki kostek lodu lub wody. Utworzy się para podczas pieczenia i wierzch bułeczek będzie bardziej chrupiący. Bułki studzimy na kratce.
Sposób wykonania w maszynie:
  1. Do maszyny wrzucamy składniki w kolejności płyn, sypie, słonecznik, drożdże. Nastawiamy na funkcje "dought" ( czas ok 1,5h). Po czym postepujemy jak napisałam od punktu 3.
korzystałam z tego przpeisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó