Przejdź do głównej zawartości

Ciastka Bounty

Wiórki kokosowe- są niestety kaloryczne, ale mają za to wiele innych zalet. Zawiera bardzo rzadko spotykaną grupę kwasów tłuszczowych, które przyspieszają metabolizm. Naukowcy nawet dowiedli, że skutecznie pomaga w walce z otyłością brzuszną. Jest również źródłem błonnika, potasu, fosforu oraz kwasu foliowego. 


Składniki:
(30 sztuk)
  • 120 g masła
  • 2/3 szklanki (lub mniej) drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru kokosowego lub ekstraktu z wanilii
  • 100 g mlecznych chocolate chips lub posiekanej mlecznej czekolady
Sposób wykonania: 
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, sól i dalej ucierać, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę pszenną, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, likier kokosowy i zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać czekoladę i krótko zmiksować.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kulki ciasta wielkości większego orzecha włoskiego, w niewielkich odległościach od siebie (jeśli ciasto będzie się mocno kleiło można wcześniej je schłodzić w lodówce).
  4. Spłaszczyć lekko łyżką.
  5.  Piec w temperaturze 175ºC przez 13 - 15 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, studzić na metalowej kratce.
Korzystałam z tego przepisu.


                                                              SMACZNEGO !!



jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kokos-orzech-kokosowy-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_35057.htmlJest
jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kokos-orzech-kokosowy-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_35057.html
jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kokos-orzech-kokosowy-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_35057.html

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...