Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z Guinessem

Czekoladowe ciasto z ciemnym piwem, to coś co mnie nie przekonywało, ale zaryzykowałam i się opłacało. Naprawdę super smak nietypowy. Bardzo czekoladowe i wilgotne ciasto, super smakuje za równo z filiżanką herbaty, czy kawy ale także jako dodatek do piwa. Może dlatego, że w swoim składzie ma właśnie piwo. 

Składniki:
(forma o średnicy 22 cm)
  • 250 ml ciemnego piwa Guinness
  • 250 g masła + 40 g d
  • 75 g kakaoo polewy
  • 300g drobnego cukru
  • 142 ml kwaśnej śmietany min. 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
  1. Do szerokiego garnuszka i głębokim dne wlać piwo. Dodać pokrojone masło i podgrzewać, aż się rozpuści w piwie. Zdjąć z palnika, do ciepłej mieszanki dodać przesiane kakao i cukier, wymieszać.
  2. W osobnej misie, mikserem, wymieszać kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Mieszankę piwna ( może być letnia, ale lepiej żeby była zimna) wlac do miski i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, mieszać szpatułkę. 
  3. Formę o średnicy 22 cm (lub formę z kominem) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, polać ciasto na wierzchu wystudzić.
korzystałam z tego przpisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...