Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z botwinką

Kasza jęczmienna pęczak- to z tego rodzaju kaszy wykonujemy owe kaszotto, czyli coś bardzo podobnego do risotto. Kasza jęczmienna jest najlepszym źródłem błonnika. Na uwagę zasługuje zwłaszcza pewna jego frakcja o nazwie β-glukan. Jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie. Po spożyciu, chłonie duże ilości wody i przez to pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, po nawet niewielkim posiłku, długo odczuwamy sytość. Szczególną zaletą β-glukanów jest ich niebywała zdolność do obniżania stężenia cholesterolu we krwi.


Składniki :
(2 porcje lub jako dodatek dla 4 osób) 
  • 1/2szklanki kaszy pęczak
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula 
  • 1 por 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 2 pojedyncza pierś 
  • 1/2 szklanki białego wina 
  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami 
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego (użyłam rosołu)  
Sposób wykonania: 
  1. Cebule pokroić w kostkę, a por (białą i jasnozielona część )pokroić w półplasterki.Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Dodać cebule na patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli.
  2. Dodać pokrojonego pora Wymieszać, dodać drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty.
  3. Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę oliwy, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 3-4 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać. 
  4. Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
  5. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minuty. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodyżkami), powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Korzystałam z tego przepisu.


SMACZNEGO !!
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó