Przejdź do głównej zawartości

Lasagne bolognese

Moje pierwsze starcie z tego typu potrawą. Chyba musze przyznać, że po raz pierwszy w życiu jadłam lasagne. Jest dość czasochłonna, ale bardzo, bardzo pyszna. Smakowała nie tylko mi, wiec uznaje to za mój sukces kulinarny. Do zdrowych dań w 100% to niestety nie należy zawiera sporo węglowodanów i białka oraz tłuszczu. Jednak warta tego całego zachodu, a jak sobie mówie; od czasu do czasu można sobie na takie przyjemności pozwolić. 


Składniki:
(forma o wymiarach 19x27)

  • 15 płatów lasagne, ok. 9x17 cm 
  • 150 g tartego parmezanu 
Składniki na sos:
  • 3 łyżki oliwa
  • 2 cebula
  • 150 g boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego)
  • 600g mięsa wołowego ( lub 250g wołowego i 250 g wieprzowego)
  • 1 szklanka białego lub czerwonego wina( opcjonalnie)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 puszka (500 g) passaty pomidorowej
  •  sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki ziół prawansalskich
  • 1 łyżeczki bazyli, orygano, papryki słodkiej i czosnku
Sos beszamelowy:
  •  4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  •  650 ml mleka
  • sól
  • łużeczka gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
  1.  Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, podprażyć. Następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z cebulą. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
  2. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Do gorącego bulion dodać koncentratpomidorowy. Przelewamy do mięsa i gotujemy, następnie  dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem i przyprawami. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.
  3. Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
  4. Składanie Lasagne: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
  5. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (po 25 min przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.
korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó