Przejdź do głównej zawartości

Tarta z botwinką

Botwinka- Są to młode liście i młode bulwy buraka, zawiera duzo żelaza i minerałów oraz wapnia. Odkwasza organizm, oraz koi nerwy. Liście botwinki zawierają substancje podobnie działającą do estrogenu, czyli hormonu młodości i seksu. 
Składniki:
( na formę do tarty)
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany gęstej 18%
  • 150 g sera feta albo twarożku koziego
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  1.  Ciasto : Do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
  2. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć botwinkę, odkroić buraczki – obrać je i pokroić w drobną kostkę. Odłożyć.
  4. Nać botwinki odwirować z wody. Liście odkroić i posiekać z grubsza. Łodyżki natomiast posiekać na ok 1 cm kawałeczki.
  5. Posiekane buraczki zalać ¼ szklanki wody – gotować ok 10 minut, następnie dodać łodyżki i gotować kolejne 5 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Na końcu dodać liście i posikany czosnek i gotować aż liście zmiękną. Botwinkę odcisnąć z wody na sitku. Odstawić do przestygnięcia.
  6. W misce zmieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny i pokruszoną fetę/serek kozi, doprawić solą i pieprzem.
  7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni
  8. Ciasto wyjąć z lodówki, oddzielić kawałek ciasta ( wielkości orzecha włoskiego) a resztę rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tarty. Ponakłuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, następnie ściągnąć folię i piec kolejne 5 minut.
  9. Wyjąć podpieczoną formę z piekarnika- czasem się zdarza, że podczas pieczenia spód albo kant trochę popęka- jeżeli tak się zdarzy to trzeba zalepić delikatnie dziury ( po to odłożone wcześniej ciasto).
  10. Na spód wyłożyć botwinkę, zalać masą i wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec tartę ok 35 minut.
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó