Przejdź do głównej zawartości

Babeczki sernikowe na czekoladowym spodzie

Szybkie i łatwe babeczki, na kakaowym spodzie. Może przy tej okazji kilka słów o kakao. Najważniejsze jest w nim to ze zawiera magnez, cynk i żelazo, ich połączenie pozytywnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy. Jednak nie każdy może wie o tym, że dzięki temu iż poprawia krążenie jest doskonałym afrodyzjakiem. Czyli jednym słowem warto zrobić te babeczki na jakąś romantyczną kolacje.


Składniki:
(10-12 babeczek)
  • kilka malin do ozdoby lub dżem malinowy 
Masa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dżemu malinowego lub konfitury wiśniowej 
Masa serowa:
  • 200-250 g twarogu sernikowego
  • 2 czubata łyżeczka mąki
  • 3 łyżki białego cukru
  • 2 białka 
Sposób wykonania:
  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować, odstawić
  2. Przelewamy do innej miski i dodać następnie dżem, cukier oraz jajka. wymieszać dokładnie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i delikatnie całość wymieszać, tylko do połączenia składników.
  3.  W innej miseczce wymieszać łyżką ser z mąką, cukrem i białkami jajka. Odstawiamy.
  4. Czekoladową masę wyłożyć do 12 papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny. Masą wypełnić pojemniczki do około 1/2 - 2/3 ich wysokości. Na wierzch wyłożyć masę serową, a na nią układamy po kilka malinek( według uznania). 
  5. Ostudzić na metalowej kratce. Można jeść jeszcze ciepłe, można włożyć na kilka godzin do lodówki i podawać zimne. 
Korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...