Przejdź do głównej zawartości

Ciasto budyniowe z malinami

Maliny- jak dla mnie najlepsze owoce na świecie. Oprócz walorów smakowych mają również walory zdrowotne. Owoce maliny działają uspokajająco, a żelazo i miedź w nim zawarty pomaga w leczeniu anemii. Oprócz tego hamuje rozwój bakterii jelitowych, zmniejszając biegunkę i wzdęcia. Samo ciasto bardzo delikatne, nie za słodkie, a maliny dodają smaku lata. Jak dla mniej jeśli ktoś lubi może dodać innych owoców leśnych, i wyjdzie również bardzo smaczny.



Składniki:
( blacha o wymiarach 30x25)

Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki krupczatki ( nie koniecznie, ale jeśli nie dodajemy, musimy dodać więcej maki pszennej o taką sama wartość)
  • 250 g masła zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Składniki na piankę budyniową:
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego 2 x 40 g
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • maliny ok. 300 g 
Sposób wykonania:

  1.  Masło musi być zimne, kroimy je w kostkę i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy jajko, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka, ugniatamy tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części jedna większą, tak żeby wystarczyło na spód i druga mniejsza na kruszonkę.
  2. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, lub do zamrażarki na ok. 2h.
  3. Blachę wykładamy papierem, lub smarujemy masłem i wysypujemy odrobina bułki tartej.
  4. Większą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach, rozprowadzamy po dnie i lekko przyklepujemy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy ciasto na ok 15-20 min do uzyskania złotego koloru. Ciasto studzimy.
  6. Po chwili zabieramy się do robienia pianki budyniowej. Gdyż należy ją położyć na zimny spód.  Białka ubijać  z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach). Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników. Olej wlewamy delikatnie do masy ciągle miksujemy. 
  7. Naszą masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy maliny. Mogą być również mrożone, ale polecam wówczas je obtoczyć w mące ziemniaczanej. Pozostałe ciasto trzemy na  wierzchu, 
  8. Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 min. 
  9. Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó