Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowy pudding z Guinnessem

Z okazji naszego Irlandzkiego weekendu, postanowiliśmy wspólnie zrobić Irlandzkie potrawy. Chyba każdy się zgodzi, że z tą zieloną wyspą kojarzy się piwo Guinness. Piwo to produkowane  jest na z: jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Oryginalny kolor oraz wyrazisty, słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego. Gęsta, kremowa piana, z której słynie Guinness, powstaje dzięki napełnianiu beczek mieszaniną dwutlenku węgla i azotu – wpychają one trunek, nadając pianie trwałość . Ciekawostką jest również to, że piwo to zawiera dużo mniej kalorii niż piwo jasne bo 190 kcal/  0,5l.



Składniki:
(3 duże porcje, lub 4 małe- np. w kieliszkach do wina)
  • 4 dużych żółtek
  • 0,5 szklanka cukru
  • 250 ml Guinnessa
  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady (70-72% kakao)
Sposób wykonania:
  1. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem.
  2. Połowę Guinnessa (ok. 7/8 szklanki) wlać do garnka, dodać szklankę śmietany i podgrzewać na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki na powierzchni. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Przestudzić, jednak nie musi być zimne.
  3. Powoli wlewać masę czekoladową do mieszaniny jaj, cały czas mieszając, żeby jajka się nie zważyły. Wstawić z powrotem na średni ogień na ok. 15 minut, stale mieszać, aż do zgęstnienia masy.
  4. Masę czekoladową wlać do miksera i miksować na wysokich obrotach przez ok. 1  minutę. Wlać do szklanek, pozostawiając od góry ok. 1 cm wolnego miejsca. Przykryć folią i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło( ok 1h)
  5. W międzyczasie wlać pozostałego Guinnessa do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż piwo zredukuje się do 1 łyżeczki. Przelać uzyskany syrop do małej miseczki, żeby ostygł.
  6. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać syrop z Guinnessa i ubijać razem, aż do połączenia (Nie przebij śmietany !!!)
  7. Przełożyć bitą śmietanę do szklanek z puddingiem. Deser można na koniec posypać startą czekoladą lub kakao. 
Korzystała z tego przepisu.
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó