Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z jarmużem

Co to jest kaszotto pisałam wcześniej, przyszedł teraz czas na odkrycie właściwości jarmużu. Jarmuż jest odmianą kapusty, a jego liście skrywają bardzo dużą ilość białka, błonnika, witamin C i K ale nie tylko , a także wapń potas i sulforafan- silny przeciwutleniacz antynowotworowy, chroni on również przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Bardzo ważne jest to, że jarmuż podobnie jak brokuły powinien być gotowany 2-3 min i najlepiej na parze.


Składniki:
(4 porcje)
  • pęczak ok. 150 g
  • cebula 
  • 200 g jarmużu 
  • jedna podwójna pierś z kurczaka( opcjonalnie)
  • 250 g pieczarek ( ok 15 sztuk)
  • 1 litr bulionu
  • białe wino wytrawne 250 ml 
  • 4-5 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki, zimne masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
  • łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania:
  1. Jarmuż pokrój na małe kawałki, obgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odlej, przelej zimną wodą i dokładnie osusz.
  2. Pieczarki pokrój w talarki, usmaż na złoto na oleju, przypraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki, odstaw.
  3. Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką usmażyć na patelni i odstawić.
  4. Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
  5. Dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj. Wlej wino, odparuj (gotuj na małym ogniu 2-3 minuty).
  6. Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż kasza uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowana (ok. 20-30 min). Wymieszaj z grzybami i jarmużem. Dodać kurczaka. Zdejmij z ognia i dodaj parmezan oraz zimne masło. Ewentualnie dopraw do smaku.
Korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...