Przejdź do głównej zawartości

Knedle z truskawkami

Truskawki-  Ponieważ nie pisałam jeszcze nic o truskawkach, postanowiłam przy okazji tego przepisu napisać to co najważniejsze. Są oczywiście źródłem witaminy C, B, A i E. Truskawki są również moczopędne. Zawarte w nich minerały wpływają korzystnie na włosy i cerę, dodając jej blasku i nawilżenia. Oczywiście jak w każdym owocu i warzywie znajduje się cenny dla odchudzających się osób błonnik. Same knedle robiłam pierwszy raz i pierwszy raz jadłam. Jak dla mnie smakują trochę jak kluski z sera. 


Składniki:
( wychodzi ok. 12 sztuk)
  • 250g białego sera
  • 2 łyżki cukru 
  • 12 małych truskawek
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mąki 
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Polewa:
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej 
Sposób wykonania:

  1. Ser rozgniatamy najlepiej widelcem. Dodać sól, jajko a następnie dodawać mąkę i mieszać wszystko łyżką drewnianą. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać.Jeśli ciasto będzie za luźne dodać jeszcze mąki, oczywiście stopniowo po łyżce. Ja zdecydowanie musiałam dodać mąki ok 2 łyżki.
  2. Okryć folią i schłodzić przez minimum 2 godziny. W tym czasie najlepiej zająć się truskawkami. Umyć i obsypać cukrem. 
  3.  Z ciasta Ciasto mały placuszek i otoczamy nim truskawkę. Polecam obsypać sobie ręce mąką, ponieważ jest to dość klejące ciasto. A nasze kuleczki najlepiej odkładać na deskę również posypaną mąką. 
  4. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie- do wypłynięcia a następnie jeszcze 8-10 minut. 
  5. Jeśli chodzi o polewę, można ją robić ale nie trzeba Dodaje ona naszym knedlą dużo słodyczy. Aby ją przygotować należy rozpuścić w garnuszku masło, dodać cukier, wsypać bułkę i całość podsmażyć razem do zarumienienia. Polać knedle. 
Korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO!! 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó