Przejdź do głównej zawartości

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Suszone pomidory- Wydawać by się mogło, że przetworzone pomidory pozbawione są właściwości zdrowotnych. Tak się dzieje z większością warzyw i owoców, jednak nie z pomidorami. Okazuje się, że suszone pomidory, mają znacznie więcej likopenu oraz witaminy C niż świeży odpowiednik tego owocu. Jeśli pomidory są w oliwie, to pamiętajmy, żeby sprawdzić co to za oliwa, oczywiście najlepsza to oliwa z oliwek. A przed dodaniem do potrawy zawsze osuszamy je z nadmiaru oleju, chyba ze inaczej jest napisane w przepisie. 


Składniki:
(4 osób)
  •  3 kulki mozzarelli 
  • makaron lasagne ok. 9 płatów
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • cebula, 
  • mięso mielone ok. 500 g
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 gram masła
  • mąka pszenna 60 g
  • mleko 300 ml 
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz 
Sposób wykonania:

Sos boloński:
  1. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wsypujemy tam cebule. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smarzymy przez 20 min.
  2. Następnie dodajemy sos z pomidorów, a same pomidory rozgniatamy widelcem i dopiero dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy liść laurowy, zioła prowansalskie, bazylie, sól oraz pieprz. Całość często mieszamy i rozgniatamy pomidory. Gotujemy ok. 20-30 min. 
Sos beszamelowy:
  1. W garnku podgrzewamy mleko, tak żeby było gorące, ale się nie zagotowało.
  2. Do innego garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Następnie ciągle mieszając wlewamy jednym stróżykiem mleko. W sosie nie może być grudek, dlatego najlepiej mieszać trzepaczką. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy odrobinę mleka. 
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Układanie Lasagne:

  1. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
  2. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).
Korzystałam z przepisu z kuchnia Lidla.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó