Przejdź do głównej zawartości

Schabowe z szałwia i jabłkiem

Szałwia - stosowana do potraw uwydatnia smaku. Ta aromatyczna przyprawa dodana do tłustych i wzdymających potraw czyni ja lżej strawne. Pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych co powoduje ułatwienie wchłanianie i trawienie potraw. Potrawa ta jest kolejną regionalną potrawą Irlandzką. Jest regionalna, gdyż w składzie znajduje się cydr, czyli jeden z ulubionych napojów irlandzkich. Do potrawy bardzo dobrze pasują pieczone ziemniaczki np takie z ziołami.


Składniki:
( dla 4 osób)
  • 30 g masła 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 4 kawałki mięsa wieprzowego 
  • sól, pieprz 
  • 3 jabłka 
  • 200 ml cydru 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżeczki świeżej lub suszonej szałwii. 
Sposób wykonania:
  1. Masło z oliwą rozgrzej na dużej patelni. Kiedy masło się rozpuści układamy osolone i opieprzone z każdej strony kawałki mięsa. Obsmażamy z każdej strony ok 2-3 min aż uzyskamy złotawy kolor pod spodem. 
  2. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki i otaczamy nim wieprzowinę. Gotujemy razem ok 5 min. mieszając i przewracając od czasu do czasu mięso. Jabłka powinny mieć złoty kolor i być miękkie. 
  3. Cydr wymieszaj razem ze śmietaną i szałwią.  dodaj do mięsa. zagotuj, aż pojawią się bąbelki, ok 5-6 aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw sola i pieprzem do smaku. 
  4. Najlepiej podawaj z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami i cebulą i np. z czerwona kapustą lub surówką. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...