Przejdź do głównej zawartości

Scones

Słodkie bułeczki pochodzące z wyspy, bardzo znane w Irlandii dostępne nawet na stacjach benzynowych. Tak naprawdę możesz do niech dodać wszystko co chcesz, miód, dżem a do ciasta można wsypać suszone owoce ( rodzynki, żurawiny itp.). Są naprawdę szybkie i smaczne. Idealnie pasują na śniadanie, ale też jako deser do kawy. Na wyspach zazwyczaj jedzą to w czasie tea time. Smakują idealnie nawet ze zwykłym masłem.


Składniki:
(12 bułeczek)
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła, zimnego
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu.
Sposób wykonania:
  1. Masło podziel na mniejsze kawałki i zmiksują z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Na koniec dodaj rodzynki. Jajka rozbić i dodać do nich mleko tak żeby było 250 ml płynu dodać do ciasta, zostawić odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta.
  2. Szybko wyrobić ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei - można dosypać odrobinę mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką.
  3. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
  4. Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Przełożyć na kratkę.
  5. Idealnie smakują jeszcze ciepłe z dżemem. 
Korzystałam z tego przepisu

SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...