Przejdź do głównej zawartości

Tarta jabłkowo-gruszkowa w karmelu

Gruszka- może nie przedstawiam tu zbyt zdrowej wersji gruszek, ale ogólnie rzecz ujmując, ciasta ogólnie nie należą do zdrowych przekąsek. Co jednak mam zrobić skoro bardzo lubię piec takie smakołyki. Jedną z ciekawostek dotyczących gruszek jest to, że lepiej kupować te twardsze, ponieważ z czasem gdy bardziej dojrzewają zawierają więcej cukru, a mniej pektyny i kwasów owocowych.


Składniki:
( forma do tarty o średnicy ok. 29 cm)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • łyżeczka śmietany 
  • 100 g masła 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
    Nadzienie:
  • 2 gruszki 
  • 2 jabłka 
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
  1. Mąkę z cukrem pudrem siekamy z zimnym masłem, dodajemy następnie 2 jajka, śmietanę ( najlepiej zimną)i szczyptę soli.Wszystko razem zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1h lub do zamrażarki na ok 30-40 min.  
  2. W tym czasie jabłka i gruszki obieramy i  kroimy na drobne plasterki. 
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier, jak cukier zbrązowieje dodajemy stopniowo gruszki i jabłka, a następnie miód. Po dodaniu gruszek karmel może się skleić, należy go rozpuścić do końca, ciągle mieszając nasze jabłka  i gruszki. Kiedy już będą w całości pokryte odstawiamy do ostygnięcia. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w naszej formie, którą wcześniej smarujemy masłem. Nakłuwamy widelcem nasza formę i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min aż zbrązowieje. 
  5. Po tym czasie nakładamy nasz farsz, a na koniec wylewamy karmel. Jeśli zostaną ci skrawki ciasta nie możesz ułożyć na wierzchu ciasta. Tak przygotowaną tartę wstawiamy na ok 15-20 min do piekarnika. Sprawdzając czy się nie przypala na bokach. 
SMACZNEGO !!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...