Przejdź do głównej zawartości

Tarta jabłkowo-gruszkowa w karmelu

Gruszka- może nie przedstawiam tu zbyt zdrowej wersji gruszek, ale ogólnie rzecz ujmując, ciasta ogólnie nie należą do zdrowych przekąsek. Co jednak mam zrobić skoro bardzo lubię piec takie smakołyki. Jedną z ciekawostek dotyczących gruszek jest to, że lepiej kupować te twardsze, ponieważ z czasem gdy bardziej dojrzewają zawierają więcej cukru, a mniej pektyny i kwasów owocowych.


Składniki:
( forma do tarty o średnicy ok. 29 cm)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • łyżeczka śmietany 
  • 100 g masła 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
    Nadzienie:
  • 2 gruszki 
  • 2 jabłka 
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
  1. Mąkę z cukrem pudrem siekamy z zimnym masłem, dodajemy następnie 2 jajka, śmietanę ( najlepiej zimną)i szczyptę soli.Wszystko razem zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1h lub do zamrażarki na ok 30-40 min.  
  2. W tym czasie jabłka i gruszki obieramy i  kroimy na drobne plasterki. 
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier, jak cukier zbrązowieje dodajemy stopniowo gruszki i jabłka, a następnie miód. Po dodaniu gruszek karmel może się skleić, należy go rozpuścić do końca, ciągle mieszając nasze jabłka  i gruszki. Kiedy już będą w całości pokryte odstawiamy do ostygnięcia. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w naszej formie, którą wcześniej smarujemy masłem. Nakłuwamy widelcem nasza formę i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min aż zbrązowieje. 
  5. Po tym czasie nakładamy nasz farsz, a na koniec wylewamy karmel. Jeśli zostaną ci skrawki ciasta nie możesz ułożyć na wierzchu ciasta. Tak przygotowaną tartę wstawiamy na ok 15-20 min do piekarnika. Sprawdzając czy się nie przypala na bokach. 
SMACZNEGO !!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó