Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kurkami

Kurki- chyba moje ulubione grzyby. Kojarzą mi się z wakacjami. Pierwszy raz jadłam je w takiej postaci i nie zawiodłam się. Tarta była niesamowita, lekka a zarazem sycąca. Jako ciekawostkę i radę mogę napisać, że grzyby można mrozić, jednak polecam je wcześniej z blanszować,  jeśli tego nie zrobimy mogą później okazać się gorzkie.


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g świeżych kurek
  • 1 mała cebula 
  • 2 jajka
  • szklanka startego sera 
  • 1/2 opakowania śmietany 18%
  • oliwa z oliwek 
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku 
Sposób wykonania:
  1. Kurki myjemy i dokładnie osuszamy
  2. Ciasto francuskie wykładamy, albo na zwykłej blaszce, albo do blaszki od tarty. Zawijamy brzegi, a następnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do ok 230-250 stopni piekarnika na 10 min. Lekko studzimy ( nie musi być zimne). W przypadku gdy tarta nam urośnie, po prostu redukujemy ja widelcem. 
  3. Cebula kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy kurki. Doprawiamy solą i pieprzem,  całość dusimy przez 10-15 min.
  4. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, oraz z solą, pieprzem i czosnkiem, można również dodać suszony tymianek ok. 1 łyżeczkę. Na koniec wsypujemy ser żółty i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy ostrożnie na naszą tartę, a na wierzch układamy, podpieczone kurki. Posypujemy świeżym tymiankiem.
  5. Pieczemy w piekarniku ok 20 min, tak żeby jajko się ścięło. Pilnujemy zeby boki nam się za bardzo nie przyrumieniły. 
Korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó